Tok forum dipolah khas pakey keluarga-keluarga kita, dan keluarga terdekat.. so... apa2 hal, ngkah rah sitok.. gambar raya.. announcement, perbincangan keluarga.... semua kat sitok. Mari kita mengeratkan silaraturrahim....
 
HomePortalFAQSearchMemberlistUsergroupsRegisterLog in

Share | 
 

 Bahan yang diperbuat dari kulit khinzir...

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
emazens
Admin / Founder
Admin / Founder


Number of posts : 293
Age : 35
Location : Kuching
Registration date : 2008-04-17

PostSubject: Bahan yang diperbuat dari kulit khinzir...   Thu Jun 05, 2008 11:06 am

Assalamualaikum...

Helo semua...

Tok dari experience saya dikpun,

2 minggu yang lepas, saya pergi ke MNG, parkson, membeli tali pinggang untuk
dihadiahkan
kepada kawan.. Kacak talipinggang tok.. Gambar nya.. wah... gambar dlm
hp, malas la.. Ok. Tali pinggang tok kaler biru. Ada paku-paku. Rega
RM56.

Anyway, lekak diberik to my friend, tiba-tiba malam ya, dpt sms, madah
"Ma, talipinggang tok dari kulit babi, Ma... ada 3 dot byk2 rah kulit nya... "

Saya tek, yang dah 2 ari membelek talipinggang ya, alu la bingong. Tanyak ngn Bang Boi, bang boi madah, "MESTI SAMAK".... dah lah jam dah pukol 11mlm, hujan gik ya, ney nak encari tanah mok SAMAK...


Alu lah tido dgn tgn tek, lekak megang khinzir. Makan pun makey sudu dan garpu sahaja... Geliiiiiikkkk...

Dah tgh ari, bok lah SAMAK tgn tanah.
*Ini dinamakan NAJIS MUGHALAZZAH ya, anak-anak... mesti dicuci dgn 6x ari + sekali tanah

Anyway, kesimpulan nya, setelah diteliti, dan dipelajari, saya
tok jenis org yang sik suka jump into conclusion, saya mok encarik
macam ney nak membezakan kulit khinzir ngn kulit biasa.... (tp mesti
SAMAK juak, kerana dah was-was), so kesimpulan nya TALI PINGGANG itu
hanyalah polyesther....

*to be continued
Back to top Go down
View user profile http://sharifahhuzaimah.com
emazens
Admin / Founder
Admin / Founder


Number of posts : 293
Age : 35
Location : Kuching
Registration date : 2008-04-17

PostSubject: Re: Bahan yang diperbuat dari kulit khinzir...   Thu Jun 05, 2008 11:14 am

Barangan Kulit Babi Atau Polyester ??

Kasut / Tali pinggang / Handbag... di Malaysia.... ada yang original
kulit, ada yang tiruan... Macam ney kita mok tauk nya Kulit Khinzir ,
atau pun hanyalah polyester...

Apa-apa pun jangan terburu-buru molah keputusan. Kita hidup di Malaysia
tok, negara yang ada agama... mun kitak org selalu nerima email nak
forward ya, hal tok sik halal, ya sik halal, jgn aok ajak, cek kan
dolok. Sik kan lah kita nak madah ngn urg maklumat yang salah... Jgn
mudah nerimak kata-kata org.

Mun nak ngecek kesahihan halal haram, boleh pegi ke http://www.halaljakim.gov.my

Tok dari pihak JAKIM:

Hasil dari pemeriksaan JAKIM didapati didalam industri pembuatan kasut,
bag, tali pinggang dll, selain pengunaan kulit, bahan PVC, plastik dan
kain adalah antara bahan-bahan yang sering digunakan.

Diantara
bahan-bahan ini sering terdapat kekeliruan diantara bahan PVC, plastik
dan kulit babi kerana ketiga-tiga bahan ini apabila dipandang secara
mata kasar akan kelihatan tiga bintik pada permukaannya.


Sebagai
maklumat bersama, triple dot yang terdapat pada PVC dan plastik adalah
dihasilkan oleh mesin, keadaannya tersusun dengan baik dan titiknya
terhasil secara menegak iaitu hasilan secara titikan jarum, menegak dan
tepat manakala triple dot yang terdapat pada kulit babi, keadaanya
tidak tersusun, berselerak, permukaan lubangnya menyendeng tidak
menegak seperti yang terdapat pada PVC,keadaan menyendeng ini
seolah-olah lubang jarum yang dicucuk secara menyenget.


Diharapkan
dengan penjelasan ini, para pengguna tidak terus panik hanya apabila
terlihat triple dot pada mana-mana permukaan kasut, beg, wallet dsb,
semak dahulu apakah bahan itu adalah kulit babi yang sebenar
berdasarkan bentuk triple dot yang kelihatan
Back to top Go down
View user profile http://sharifahhuzaimah.com
emazens
Admin / Founder
Admin / Founder


Number of posts : 293
Age : 35
Location : Kuching
Registration date : 2008-04-17

PostSubject: Re: Bahan yang diperbuat dari kulit khinzir...   Thu Jun 05, 2008 11:20 am

Contoh kasut kulit khinzir.. NAJIS!

Back to top Go down
View user profile http://sharifahhuzaimah.com
Sponsored content




PostSubject: Re: Bahan yang diperbuat dari kulit khinzir...   Today at 11:23 pm

Back to top Go down
 
Bahan yang diperbuat dari kulit khinzir...
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Yang Pei-An (???)
» CHINESE JAMAICAN REGGAE PIONEERS
» I LOVE FLOWERS!!!!!
» BELAJAR SAHAM-SAHAM LOKAL ( PT ETRADING SECURITIES )

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Zens Family :: Kelaka hal best-best :: Bicara Agama-
Jump to: